Over Hortus Populus
De Romeinse tuin voor duurzame teelt en gezonde voeding
Samen met andere organisaties strijdt Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk voor een gezondere gemeenschap.
Dat doen we hier, bij Hortus Populus in Bodegraven. We motiveren buurtbewoners om bewust te eten en tijd in de natuur door te brengen.
Duurzaam
Lokale, onbespoten teelt en hernieuwbare energie.
Bij de Hortus gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. We hebben zonnepanelen, maken zelf compost en besparen water met een duurzaam irrigatiesysteem.
Betrokken
Vrijwilligerswerk, workshops, lezingen en open dagen.
De Hortus is een ontmoetings-plek voor vrijwilligers, buurt-genoten en ondernemers. Je kunt bij ons terecht voor creatieve workshops, leerzame lezingen en gezellige open dagen.
Onderwijs
Activiteiten en lesprogramma's.
We hebben een lesprogramma ontwikkelt in samenwerking met het leefstijlakkoord. Het programma omvat alle vier de seizoenen en biedt zowel theorie als praktijklessen. Naast dit programma verzorgen we ook losse lessen en excursies voor basisscholen.
Pijlers
De Hortus is niet alleen een gezellige moestuin, zeker niet!
Informeren, inspireren en motiveren
Samen bereiken we meer. Als je ons initiatief interessant vindt, dan kun je Land van Ons, Aardpeer, Slow Food en Velt waarschijnlijk ook waarderen.
Deze organisaties stimuleren biodiversiteit en ecologisch koken. De Transitiecoalitie Voedsel zoekt naar een duurzaam evenwicht tussen voedselproductie en biodiversiteit. De Voedselfamilies van de provincie Zuid-Holland doen hetzelfde op lokaal niveau.
Community Supported Agriculture (CSA) en Toekomstboeren zijn betrokken bij het Groenboerenplan en zetten zich in voor duurzame landbouw en een eerlijke beloning voor boeren.
Een Romeins
onderkomen
2018
De bloemenweide is aangeplant en we verwelkomen Theo Klomp als onze vaste tuinman. Stukje bij beetje nemen we steeds meer grond in gebruik. We werken samen met Slow Food en ontvangen bezoekers op open dagen.
In het voorjaar worden we verrast met fantastisch nieuws: architect Gert Jacob de Graaf mag aan de bouw van de Cohortus beginnen! Een passende stek voor onze fijne vrijwilligers.
2019
In het voorjaar bieden we voor het eerst groenteabonnementen aan. Er worden er 20 afgenomen, dat begint goed!
2020
Iedere week geven we 50 abonnementhouders vier soorten groenten mee. Gelukkig krijgen we hiervoor een beetje hulp van andere biologische tuinders uit de regio.
Op 26 januari 2016 krijgt Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk toestemming van de gemeente om een stuk grond in gebruik te nemen, voor een periode van 7 jaar. Het terrein ligt aan de rand van Bodegraven, is 2,5 ha groot en bestaat uit een weiland met twee eilanden en een perceel.
2016
We laten er geen gras over groeien en gaan meteen aan de slag! De Romeinse groente- en kruidentuin wordt op het achterste eiland aangelegd, omringd door struiken die van nature in Zuid-Holland voorkomen.
2017
Het eerste eiland is omgetoverd tot boomgaard en we hebben een kas gebouwd waar we kunnen voorzaaien.
Het vooruitzicht
2023
De Hortus is opgenomen als struinpunt op de Tuinhommel Route en de Vlinder Fladder Route van Struinen en Vorsen. Stap op de fiets en verken de omgeving, we staan op de kaart!
Tot 2028
De overeenkomst met de gemeente is mondeling verlengd tot 2028. We hopen dat de Hortus als onderdeel van de geplande nieuwbouwwijk mag blijven.
Voortgang
De Hortus in vogelvlucht
Hortus Populus is
mede mogelijk gemaakt door
Stichting BONAZ
Vrienden van de Hortus
Stichting BONAZ | Positive Solutions
Martijn Plomp | Richard Kippersluis | Jos en Marijke den Besten
Limespad 1
2412 BE, Bodegraven
+31 (0)6 29 17 33 41
informatie@hortuspopulus.nl
Postadres
Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk
Vogelmuur 1
2411 MS, Bodegraven
IBAN NL52 RABO 0166 4336 59
Openingstijden
Mei t/m november:
Vrijdag en zaterdag
10.00 - 12.00 uur
Maart t/m november:
Dinsdag t/m zaterdag
9.00 - 12.00 uurJuni t/m september:
Ook op woensdagavond
19.00 - 21.00 uur
Nieuwsbrief
Je wordt een paar keer per
jaar volledig bijgepraat
© 2024 Hortus Populus
Ontwerp door Het Papierkwartier