Nieuws

van het Romeinse front

31 augustus 2023

Zes Romeinse bedden klaar

We zijn trots te melden dat we klaar zijn met de constructie van zes Romeinse bedden in ons Cohortus museum. Ze zijn gemaakt van eiken-, essen- en pijnboomhout. Wie het museum al vast wil bezoeken, dat is mogelijk, maar kom dan alstublieft op een vrijdag en/of maak eerst een afspraak, want aan de inrichting van het museum wordt nog gebouwd. (e-mail: gertjacob@hotmail.com)

 

21 juni 2023 Bezoek aan Archeologiepark Xanten

Onze architect werd samen met archeoloog Tom Hazenberg rondgeleid door architect/archeoloog Peter Kienzle op het LVR-Archeologischer Park in Xanten. In de focus: Romeinse haarden. Want de Romeinse soldaten konden in hun barak vuur maken en eten koken.

 

17 juni 2023 Romeinse Archeologiedag in Bodegraven

Met ca 120 deelnemers verspreid over vijf activiteiten, waarvan meer dan de helft verschillende deelnemers, kijken we terug op een geslaagde eerste Romeinse Archeologiedag Bodegraven. Het begon met een optocht met Romeinse soldaten in het dorp langs de plek waar het castellum heeft gestaan en werd vervolgd met een soldatenlunch, spelmiddag en een Romeinse driegangenmaaltijd op de Hortus Populus.

 

1 juni 2023

Bezoek park Matilo Leiden

Een Bodegraafse delegatie was aanwezig bij de opening van bezoekerscentrum Fabrica in park Matilo te Leiden, dat is op de plek waar in Leiden een Romeins castellum heeft gestaan. Hier kon je de geurexcursie doen in de aangrenzende kruidentuin, waarbij je je eigen Romeinse parfum maakte. Idee voor onze Hortus?

Het gebouw Cohortus

 

Hoe een architect en vrijwilligers van de Hortus Populus een Romeinse soldatenbarak nabouwen

Bodegraven heeft een Romeins verleden. Er heeft in de eerste eeuw van onze jaartelling een castellum, een Romeins fort bewoond door soldaten, gestaan op de plek van de huidige Willemstraat, Nassaustraat en Mauritsstraat. De soldaten bewaakten, met de soldaten van de andere buurforten zoals Zwammerdam en Woerden, de rivier de Rijn als grens van het Romeinse Rijk, in het Latijn limes genoemd.

 

Limespark

De tuin van de Hortus Populus is gelegen in het Limespark van Bodegraven. Als onderkomen voor de tuin en als soldatenmuseum bouwen wij een deel van een Romeinse soldatenbarak na, namelijk vier eenheden, dat is de oorspronkelijke huisvesting voor 32 soldaten. Eén eenheid voor acht soldaten wordt museum. De grotere ruimte is voor de vrijwilligers van de tuin en wordt ook gebruikt voor cursussen en workshops.

 

Hout en leem en hergebruikte materialen

Het geheel is voornamelijk gebouwd met hout en leem, het bouwmateriaal waarvan de eerste eeuwse soldatenbarakken in onze omgeving ook gemaakt zullen zijn. Daarnaast zijn waar mogelijk hergebruikte materialen gebruikt, zoals de dakpannen, die eerst op een woning in Driebruggen lagen, of vier van de vijf deuren, die werden namelijk in containers gevonden.

 

Vrijdag bouwdag

De afgelopen jaren is er bijna elke vrijdag gebouwd aan de soldatenbarak en aan de overkapping van het plein, waar de wekelijkse groenten-, bloemen- en kruidenmarkt wordt gehouden. De architect bouwt hier zelf mee en krijgt hulp, advies en ervaring van een aantal trouwe vrijwilligers. Hoe het er uit ziet, zie je in het volgende filmpje:

 

Museum bezoeken

Wie het -toekomstige- museum Cohortus al vast wil bezoeken, dat is mogelijk, maar kom dan alstublieft op een vrijdag en/of maak eerst een afspraak, want aan de inrichting van het museum wordt nog volop gebouwd en gewerkt. (e-mail: gertjacob@hotmail.com of mobiel: 06-24880211)

 

Cohortus

De naam van het gebouw en museum, Cohortus, verwijst naar het cohort aan soldaten dat in Bodegraven gelegerd is geweest, namelijk 480, verdeeld over zes barakken van ieder 80 soldaten. Het woord cohort stamt weer af van het Latijn ‘com hortus’, letterlijk te vertalen als ‘met de tuin’; bedoeld worden echter de ‘bewakers van de tuin’, te vergelijken met het Engelse garden en guards. En wat dacht je van het Engelse ‘court’ en het Franse ‘cour’? Ook afgeleiden van het Latijnse cohort. Welke tuin moet er dan verdedigd worden? De tuin van een koning? De plek waar recht gesproken gaat worden? Of de tuin van een heel rijk? Wij zijn de soldaten geworden die de ‘tuin van het volk’ in Bodegraven bewaken.

Bouwen aan een Romeinse

toekomst

Samen Romeins koken:

Wat aten de Romeinse soldaten? Het belangrijkste volksvoedsel bestond in de oudheid uit granen. De Romeinen gebruikten granen om pap en broden van te maken. De soldaten aten puls, dat is een dikke brei van gekookte parelgort, op smaak gemaakt met verse kruiden en smaakmakers als garum en defrutum.

Hortus Populus in Bodegraven teelt ook Romeinse groenten als andijvie, bonen, kool, uien, venkel en wortelen. Anijs, munt en lavas staan in de kruidentuin. Wat is er geweldiger dan Romeinse recepten op te sporen en ze vervolgens met eigen verse producten te gaan maken? Wij doen het.

 

Samen Romeins bouwen:

Welke klussen doet de Romeinse bouwploeg? We bouwen een Romeins gebouw na en proberen ook de materialen te gebruiken die de Romeinen ter beschikking hadden. We zijn dus veel met hout en af en toe met leem bezig, de basismaterialen van deze soldatenbarak. We hanteren wel ons eigen moderne gereedschap, hoewel de zagen en bijlen van de Romeinen ook heel goed waren. Komende tijd wordt aan de inrichting van het museum gewerkt: de haard, een binnendeur, een kleine verdieping, acht wapenkasten en uiteindelijk gaan we ook zelf speren en schilden maken.

 

Kan ik me als vrijwilliger aanmelden?

Iedere vrijdag is het bouwdag. Je kunt vrijdags langskomen om kennis te maken of meteen aan de slag te gaan. Maak dan voor de zekerheid een afspraak met Gert Jacob. e-mail: gertjacob@hotmail.com of mobiel: 06-24880211