Een korte geschiedenis van de Hortus Populus

Op 26 januari 2016 tekenden bestuursleden van Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk en wethouder Kees Oskam van de gemeente het contract Tijdelijk gebruik van een perceel in Weideveld. Voor een periode van 7 jaar. We mochten in een deel van de fietsenstalling van de Driewerf spullen opslaan en koffie drinken. Een mooi begin!

Het stuk grond van ca 2,5 ha, een weiland, bestaat uit twee eilanden en een lang gerekt perceel dat tot aan de spoorlijn doorloopt. In verschillende fasen is een groot deel van het hele terrein nu met behulp van vrijwilligers ontwikkeld.

Het eerste jaar hebben we van het achterste eiland een Romeinse tuin gemaakt. Deels beplant met groenten en omringd door streekeigen struiken. Het eerste eiland is ook deels tot boomgaard omgetoverd, met in 2018 onder de bomen een bloemenweide.

Op het voorste deel plaatsten we in 2017 twee containers, voor opslag van spullen. Toen is ook de kas opgericht, waar we droog en warm konden koffiedrinken.

Theo Klomp is in 2018 onze tuinder geworden en langzaamaan is er steeds meer grond ontgonnen en in gebruik genomen.

Door toevallige omstandigheden konden we begin 2018 starten aan het bouwen van de Romeinse barak als onderkomen plus een zonnedak.

Naast groente telen laten we zien hoe het eruit ziet wanneer je onafhankelijk bent van riolering (composttoilet) en van het energienet (PV panelen plus accupakket).

Anders omgaan met elkaar vinden we belangrijk. Vele verschillende vrijwilligers groeien soms even, soms langer, mee met de ontwikkelingen van de tuin.

Leuke extra’s doen we i.s.m. Slow Food, we hebben een tijd kippen gehouden, en ontvangen bezoekers op open dagen met uiteenlopende thema’s.

De heuvels geven de kans om een stuk tuin met eigen microklimaat te ontwikkelen met op de zonnige hellingen bessen, pompoenen en wilde bloemen.

In het voorjaar van 2019 is de stap gezet om abonnementen uit te geven. Eerst 20 en in de zomer, in de maanden van overvloed, meer. In 2020 maakten we het waar om voor 50 abonnementhouders wekelijks 4 groenten te telen.

Gelukkig nog met een beetje hulp van biologische tuinders uit de regio. Dankzij een auto kunnen we die groenten ook ophalen. Zo groeien we door en maken onze ambities waar.

Inmiddels hebben we een verlenging van de gebruiksovereenkomst van de grond gekregen van de gemeente. Voorlopig voor twee jaa. Maar wellicht wordt de bouw van de geplande nieuwbouwwijk nog uitgesteld en worden de Romeinse tuin en de barak onderdeel van de groenstructuur van de nieuw te bouwen wijk die grenst aan het Limespark.